A kosarad üres

Kosárban 0 tétel

A női labdarúgás Nemzetközi története

2019.04.30 - 04:45
A női labdarúgás Nemzetközi története Az első női labdarúgó mérkőzést 1895-ben játszották Londonban. Számos országban tiltó rendelkezésekkel akadályozták elterjedését. Ennek ellenére Franciaországban megalakult az első női labdarúgó klub. Eltelt néhány év, amikor elsőként Dániában szabadalmaztatták a női játékot, ezt követően több nyugat-európai országban főleg Németországban és Spanyolországban létrejöttek a női labdarúgó klubok

A női labdarúgás Nemzetközi története

Az első női labdarúgó mérkőzést 1895-ben játszották Londonban. Számos országban tiltó rendelkezésekkel akadályozták elterjedését. Ennek ellenére Franciaországban megalakult az első női labdarúgó klub. Eltelt néhány év, amikor elsőként Dániában szabadalmaztatták a női játékot, ezt követően több nyugat-európai országban főleg Németországban és Spanyolországban létrejöttek a női labdarúgó klubok A leghíresebb az FC BARCELONA akadémia

Az Európai Labdarúgó-szövetség UEFA közbejárására a tiltó intézkedéseket feloldották, de ezt megelőzően Olaszország már megrendezte az első nem hivatalos világbajnokságot. A FOCI a televíziós közvetítéseknek is köszönhetően olyan népszerű lett, hogy az UEFA kiírta az első hivatalos Európa-bajnokságot. A FIFA égisze alatt sor került a világbajnokság első döntőire. AmerikábanAtlantában rendezték a nyári olimpiai játékok első női labdarúgó tornáját. A fejlődés ütemét jól jelzi, hogy a női labdarúgók részére is kiírták a Bajnokok Tornáját. Az intézkedés a női labdarúgás nemzetközi kapcsolatainak további szélesedését hivatott segíteni.

A világ minden országában hihetetlen fejlődésnek indult a női labdarúgás. Női labdarúgó világbajnokság. A női labdarúgó-világbajnokságot az 1991-es női labdarúgó-világbajnoksággal kezdték meg, melynek házigazdája Kína volt,

Története Magyarországon

Magyarországon a női labdarúgás meghonosítására már az első világháború előtt történtek próbálkozások. Az első női labdarúgó csapat Szegeden alakult meg. Példáját több vidéki város követte, de a szélesebb körű kibontakozást megakadályozta az első világégés. A háború befejezése után néhány munkás sportegyesület vállalkozott a női labdarúgás megszervezésére Vasas UTE járt az élen. Ezután sokáig semmi sem történt. 1964-ben a Testnevelési Főiskolán a hallgatónők játszottak kispályás labdarúgó-mérkőzést a Csörsz utcai pályán. Feljegyzések szerint ebben az időben több közép és felsőfokú intézményben kezdeményezték a női labdarúgás bevezetését, de ezek a próbálkozások meglehetősen szervezetlenek voltak. Súlyosbította a helyzetet egyes sportvezetők és orvosok azon véleménye, hogy a labdarúgás ártalmas a nők számára. 

A szervezett női labdarúgás iránti igény valójában 1970-ben jelentkezett hazánkban. Ebben az évben alakult meg a Femina női labdarúgócsapata, majd a Vasas sportiskola csapata követte. 1971-ben megrendezték az első kispályás női labdarúgó tornát nyolc csapat részvételével amit a Femina csapata nyert meg. Még ebben az évben alig két hónap alatt 32 női csapat alakult különböző vállalatok, gyárak támogatásával. A csapatok vezetői a Magyar Labdarúgó-szövetség vezetéséhez fordultak, hogy hivatalosan is ismerjék el a női labdarúgást, de ez hasonlóan a futsalhoz nem történt meg, mert az MLSZ elnöksége csupán fellángolásnak tartotta a női labdarúgást. Történt mindez akkor, amikor a FIFA főtitkára felhívta minden tagszövetségét, hogy támogassák a női labdarúgást.

Budapesti Labdarúgó-szövetség megbízásából a FŐSPED egyidényes kísérleti bajnokságot rendezett, amit a Femina nyert meg. Elkészítették az első női versenykiírást amely gyakorlatilag a rendezés minden területét érintette. Szeptemberben őszi-tavaszi rendszerű bajnokság indult Nyugati-Keleti csoportban.

A női labdarúgás fellendülésének kezdete ezerkilencszázhetvenkettő amikor az országban száznegyvenőt csapatot és kettőezerőtszáz női labdarúgót tartottak számon. Ezerkilencszázhetvenégyben elkezdődött a női labdarúgás hanyatlása, melynek legfőbb oka az anyagi támogatás megvonása volt. Miskolcon első ízben rendezték meg az igen népszerű Foci Farsang nevű női tornát, de a helyzeten lényegesen ez sem változtatott.

A nyolcvanas évek közepén újabb fellendülés jelei mutatkoztak, hiszen hat csapat részvételével kiírták az első országos bajnokságot. Nyolcvanőt április kilencedikén játszotta a magyar női válogatott az első nemzetek közötti mérkőzését Siófokon ahpl Magyarország egy nulra legyőzte az akkori NSZK csapatát. A magyar női válogatott világbajnoki küzdelmekben csoportelső lett a világbajnokságra is csoportelsőként kvalifikálta magát.

1992-ben írták ki először a női magyar kupát és rendszeressé vált a bajnokság kiírása, de a benevezett csapatok meglehetősen nagy szóródást mutat. 1994-ben beindították az NB II-es bajnokságot. Mint a sportágak többsége, Magyarországon a női labdarúgás stagnál, helyben topogás tapasztalható. Ennek egyik oka a működéshez szükséges anyagi-tárgyi feltételek hiánya, másik oka, hogy a rendkívül kis létszámú, igazolt nagypályás női labdarúgók száma ami 650 fő. A további okok között meg kell említeni a nem megfelelő utánpótlásképzést és a televízió érdektelenségét.

.A magyar labdarúgás következő fontos dátuma 1885 június 16 volt ugyanis ekkor alakult meg az egyik legjelentősebb hazai egyesület, az Újpesti Torna Egylet.

Alapszabályok

A játékot 2×45 percig játsszák, ezeket nevezik félidőknek. A nem játékkal töltött időt például sérülés, csere a bírók a félidők végén hosszabbítás formájában beszámítják.

A játék célja a gól, vagyis a labdának az ellenfél kapujába való juttatása. A gól akkor szabályos, ha a labda teljes terjedelmével átjutott a gólvonalon. Az a csapat nyeri a mérkőzést, aki a játékidő alatt több gólt ér el. Ha a két csapat góljainak száma megegyezik akkor a meccs döntetlen.

Mindkét csapatban 11 játékos van egy időben a pályán amennyiben nincs kiállítás, de lehetőség van a cserére. Hivatalos mérkőzéseken hármat lehet cserélni, barátságos meccseken a két csapat a játékvezetővel egyetértésben megegyezhet a cserelehetőségek számában. Az a játékos, akit edzője lecserélt, már nem térhet vissza a pályára az adott meccsen kivétel az edzőmérkőzés.

A focilabda mérete 5 de könnyített labdát készítenek a nói focira

  • cimkék: női foci, fc barcelona női focicsapata, 
Title Text
Nem lépek be.